2011-08-07

Μαθήματα οικονομίας η επιταγή


Η ΕΠΙΤΑΓΗ
Πριν αρχίσω να σας διηγηθώ την ιστορία οφείλω να διευκρινίσω ότι όταν αναφέρομαι σε επιταγή δεν αναφέρομαι στην ελληνική εφεύρεση της «μεταχρονολογημένης» η οποία και θεωρείται παγκόσμια πρωτοτυπία όπως άλλωστε όλα τα οικονομικά μας αλλά στην κλασική επιταγή η οποία είναι «επί τη εμφανίσει» και εξαρτάται μόνο από τη θέληση του αποδέκτη το πότε θα πάει στην τράπεζα για να πάρει τα χρήματά του.

1930
Βρισκόμαστε στη μέση της εποχής της κρίσης σε κάποια πόλη της Αμερικής.
Μια μέρα σε κάποιο κοσμηματοπωλείο ανοίγει πόρτα και μπαίνει ένας τύπος της εποχής συνοδεύοντας μια καλλονή.
«Θέλω κάτι πολύ καλό για την κοπέλα» λέει με βραχνή φωνή στον  καταστηματάρχη .
Βιαστικά ο καταστηματάρχης για να μην χάσει τον απρόσμενο πελάτη και μάλιστα σε εποχή κεσατιών ανοίγει σχεδόν όλη την πραμάτεια του επάνω στον πάγκο του μαγαζιού.
Η  κοπέλα   αφού δίστασε πολλές φορές διάλεξε ένα βραχιόλι χρυσό με διαμάντια
Πόσο κάνει αυτό ρώτησε ο τύπος
Ο χρυσοχόος σκέφτηκε ότι αυτό κόστιζε 800 δολάρια σκέφτηκε να κερδίσει διακόσια και με διστακτική φωνή του λέει «κάνει χίλια δολάρια»
«Εν  τάξει» του λέει ο τύπος «αλλά δυστυχώς δεν έχω τόσα πολλά μαζί μου μήπως δέχεσαι να σε πληρώσω με επιταγή ;» ρώτησε
Ο καταστηματάρχης για να μην χάσει τον πελάτη συμφώνησε και ο τύπος έβγαλε το μπλόκ υπέγραψε και του έδωσε την επιταγή πήρε το κόσμημα και έφυγε.
Κρατώντας την επιταγή βγήκε στην πόρτα και φώναξε τον μαντρά  που είχε μαγαζί απέναντι εάν του πούλαγε με επιταγή το αυτοκίνητο που του άρεσε και το είχαν κουβεντιάσει αρκετές φορές.
Ο μαντράς σκέφτηκε κεσάτια υπάρχουν  800 δολάρια κάνει το αυτοκίνητο βγάζω και διακόσια  συμφωνεί και παίρνει την επιταγή.
Στην συνέχεια παίρνει τηλέφωνο την αποθήκη ανταλλακτικών και αγοράζει υλικά με την ίδια σχέση 800/1000
Τελικά η επιταγή άλλαξε δέκα χέρια τα εμπορεύματα διακινήθηκαν ο ενδέκατος όμως πήγε στην τα΄ραπεζα να την εξοφλήσει όπου διαπίστωσε ότι ήταν ακάλυπτη.
Κλήθηκαν λοιπόν οι δέκα που είχαν υπογράψει  προκειμένου να τακτοποιηθεί το θέμα  και όπως συζητούσαν να βρουν τον καλλίτερο τρόπο ο πιο γέρος τους λέει.
«Αδικα στενοχωριέστε αδέλφια  επειδή σας ξέρω όλο κερδίσατε από τη δουλειά αυτή  20ο/ο   200 δολάρια στα χίλια και είναι πολύ γι αυτή την εποχή. 
Αν δεχθούμε ότι κερδίσαμε 100 δολάρια ο καθένας μαζεύουμε τα λεπτά πληρώνουμε την επιταγή και νομίζω ότι είμαστε όλοι ικανοποιημένοι»

 ΣΗΜ Στα καθ’ ημάς υπάρχουν εκπτώσεις 50-70 ο/ο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου